Bara Marianne egyedi tervezésű kalapok

Délután Magazin
2004. október - Privát

Ezeracú fejfedők

Bara Marianne

A hölgyek évszázadokon át nem léptek ki otthonukból kalap nélkül. A szegényebb társadalmi réteg nőtagjai általában a munkájukhoz viseltek valamilyen hajukat eltakaró fejvédőt, az előkelő társaságba tartozók egymást túllicitálva igyekeznek és igyekeznek ma is valami különleges kalapban megjelenve felhívni magukra a figyelmet. A kor divatja szerinti fejdíszek, akárcsak a többi öltözékek, a viselőjük hovatartozásáról árulkodtak. Hazánkban a szocializmus évei nem kedveztek a kalapoknak, manapság azonban újra nem csupán a hideg, vagy netalán a napsütés ellen hordjuk őket.

Kalapmániás vagyok. Bara Marianne szalonjába lépve a vásárlási „őrület" hatalmasodik el rajtam. Mindennapi használatra és a különböző ünnepekre, estélyekre, bálokra is többféle stílusú, „nekem való" fejfedőket látok a polcokon. Marianne az éppen kérdezett kalapot rögtön a fejére téve a használatban is megmutatja, örömmel beszél a kalapok születéséről.

- Elsősorban nők számára tervezek, de igény szerint készítek gyermek- és férfisapkákat is. A praktikus, decensen nőies kalapokat kedvelem. Átértelmezem a régi formákat. A'20-as évekre jellemző cloche-t, a'30-as évek éles, geometrikus fejfedőit, a'40-es évek turbánját és az örök „slágert" a barettet és a matrózsapkát. Érdeleknek az egyenruhák, valamint az európai divat mellett az afrikai és keleti viselet.

-Jó dolog olyan emberrel találkozni, akinek a munkája egyben a szenvedélye is, de a gimnázium befejezése után még nem erre a hivatásra készültél. úgy tudom, szülői kérésre orvosi egyetemet végeztél. Hogy történt a váltás?

- Két évig orvosként dolgoztam. Közben kerestem a kreativitásomnak jobban megfelelő hivatást, foglalkoztam műkereskedelemmel és divattervezéssel is. A sorsszerű véletlen sodort a fejfedők készítése felé. Felkérést kaptam az egyik divatbemutató kapcsán kalapok tervezésére. Rögtön éreztem, hogy ez az, amit kerestem. Közel tíz éve készítek kalapokat, úgy érzem, haza találtam. Számomra a tervezés önkifejezési eszköz. Gyűjtöm a régi fejfedőket, kalaptűket, -dobozokat. Alkotás közben mindenhonnan igyekszem ihletet meríteni. A mindennapi élet, a természet, a műtárgyak inspirálnak.

- A legutóbbi munkád rendhagyó volt.

- Igen, kemoterápiás kezelésen átesett embereknek készítettem fejvédőt. Puha, könnyen mosható, az egész fejet takaró, mégis hangulatos darabok lettek. Célom volt, hogy az embereknek ne a betegség jusson először az eszükbe az ilyen fejfedőt hordókról.

- A kalapok szezonja elsősorban az ősz is a tél. Milyen anyagokkal dolgozol ilyenkor?

- A hideg hónapokban elsősorban bársonyból, bőrből, műszőrméből, szövetből tervezek kalapokat, de szerencsére nyáron is sok megrendelésem van, ekkor főleg taftból, santungból készülnek a fejfedők. Díszítésre például strucctollakat használok. Ma már letisztultabb a stílusom, nem a körítésre, hanem a formára és a kivitelezésre helyezem a hangsúlyt. Pár éve szetteket is tervezek, így táska és sál is társul a kalapokhoz.

Balogh Andrea