Bara Marianne egyedi tervezésű kalapok

Meglepetés Magazin
2000. ápril 19.

Hogyan töltsünk el egy kalapdélutánt?

Játékot rejtenek a sapkalapos tőrténetei

Bara Marianne nem csupán egyedi kalapokat készít, de olykor egyéni és eredeti ötletekkel is előrukkol. Ilyen különlegessége például a kalapdélutánok szervezése.

Egy-egy ilyen alkalomra törzsvevői, barátnői jönnek össze, hogy sok mindenről beszélgessenek. A leggyakoribb téma persze a nőifejfedő-módi, de azért kalapjaikon keresztül a férfiakról is szó esik. - Igazán hangulatosak és kellemesek ezek az együttlétek - idézi a kalapdélutánok pillanatait Bara Marianne. - ízekre szedjük a kalapdivatot, beszélgetünk a legújabb modellekről, és a vendégeim elmondják a véleményüket az én kalapjaimról. Ez nagyon fontos számomra, hiszen akik rendszeresen és jó ízléssel viselnek kalapot, azoknak a véleményére oda kell figyelnem. Az utcán is figyelem a kalapokat, és megmondom őszintén, sok minden nem tetszik. Nem szeretem például, ha szőrmebundákhoz, vastag kabátokhoz „nagyasszonyos" kalapot vesznek fel.

Az a baj, hogy nálunk a kalap mindig kicsit háttérbe szorult, és ez ma sincs másként. A legtöbb nő úgy gondolja, hogy elég egyetlen kalap a ruhatárába, és ennek minden kabáthoz, ruhához jónak kell lennie. Az ideális az volna, hogy aki megengedheti magának, két-három különböző fejfedőt, tartson otthon, mert így szinte minden típusú ruházat kiegészítőjeként viselheti azokat. Ne a kalapdivat számítson. Sokkal lényegesebb, hogy jól érezzük magunkat, ha kalapot viselünk.

Égnek áll a hajam
Tervezéskor nem a divatirányzatokra figyelek, sőt éppen ellenkezőleg, a napi divathoz nem kötődő kalapokat, vagy ahogyan írták rólam: „sapkalapokat" készítek. Egy ideig járattam a müncheni kalapmagazint, és megnézem a legújabb francia divat magazinokat is, de jobb szeretem a saját elképzeléseimet meg valósítani. Inkább a ruhákat figyelem, és azok hangulatához, színéhez, fazonjához szabom a kalapjaimat. Mostanában például díszítetlen, egyszerű, tölcséres karimájú fejfedőket készítek, melyeknél csak a forma érvényesül. Az egyedi darabok egyedi fantázianevét is aszerint találom ki, mire emlékeztet az alakjuk. A Poirot-fazon például` Agatha Christiedetektív hősének kalapját idézi de van itt Zacskó, Rózsa és Bili is. Ami ez utóbbit illeti: a fazon a bili tormájára hasonlít...

Egyik vevőm születésnapi partijára rendelt tőlem egy sapkát, amelynek az Égnek áll a hajam nevet adtam. A felső része a sapka anyagával bevont hajlékony drótszálakból állt. Hangulatkifejezőre sikerült, hiszen ha felfelé hajlítottuk a drótszálakat, jókedvet sugárzott, ha ellapítottuk, rosszat... A vevők rendszerint úgy jönnek be hozzám, hogy „Nekem semmi sem áll jól." Ilyen persze nincs, hiszen mindenkihez illik valami, csak éppen meg kell találni. Ennek semmi köze ahhoz, hogy valaki szép vagy nem szép. Az számít, ki mihez szokott, és minek szeretné látni magát. A türelmes vásárló végigpróbálja a készletet, és választ. Az ilyen kuncsaft élvezi, hogy válogathat, és önfeledten elmerül a vásárlásban. A türelmetlen kitart véleménye mellett, feladja, és ugyanolyan reménytelenül távozik, ahogyan bejött. Csak olyan darabokat készítek, amelyeket én is szívesen viselnék és közel állnak hozzám, de nem biztos, hogy ezek a vevőimnek is tetszenek. Ilyenkor igyekszem meggyőzni őket, hogy bízzanak : bennem, és valóban azért ajánlok egy-egy fazont, mert remekül festenek benne.

Férfias szempontok
A finom, elegáns, ugyanakkor praktikus kalapokat, sapkákat szeretem készíteni, amelyek levétel utáni elhelyezése nem jelent gondot akár egy táskában vagy éppen a kabát ujjában. Egyszerűen és kényelmesen eltehetők.

Jó érzés, amikor felhívnak, hogy látták a kalapomat valakin a tévében, vagy megállítanak, és megkérdezik, hol vettem a kalapot, amit viselek. A legjobb helyen érdeklődnek... Az üzlettulajdonos, aki árulja a dolgaimat, elmesélte, hogy a rendkívül népszerű színésznő vette meg a kalapomat. Örültem a sikernek, és írtam neki egy köszönőlevelet, melyben meghívtam, nézzen szét nálam, talán megkedveli a többi, hasonló stílusú kalapot is.

Egy másik népszerű művésznőnek a férje jött el hozzám, hogy a feleségének válaszszon valamit, de végül is csak magának vásárolt egy sapkát. Praktikus, könnyű darabot keresett. Ez egyébként is jellemző a férfiakra: semmi extravagáns, semmi különlegesség vagy divatmajmolás. Ha például télen vesznek fejfedőt, egyetlen szempontjuk van: jó meleg legyen, és takarja el a fülüket...

Csontos Tibor